2015-08-11

Naminiai varškės sūreliai

Kodėl naminiai, jei parduotuvėje pasirinkimas toks, kad tik spėk sugalvoti kokių nori? Viena pagrindinių priežasčių-cukrus, kurio pirktiniuose sūreliuose neįtikėtinai daug. Organizmui paprastasis valgomasis cukrus yra visiškai nereikalingas. Energetiniams poreikiams patenkinti reikalingi nebent angliavandeniai, kuriuos mes be problemų galime gauti, pavyzdžiui, iš grūdinių kultūrų. Yra klaidingai  manoma, kad rudas cukrus yra sveikesnis už balta. Deja. Rudas cukrus yra mažiau išvalytas arba jame yra melasos (t.y. šalutinis produktas perdirbant cukrinius runkelius ar cukranendres į cukrų), todėl sudėtis nuo balto cukraus skiriasi labai nedaug. Abi šios cukraus rūšys, priešingai nei vaisiai, neturi nei vitaminų, nei mineralinių medžiagų.  
Taip pat per didelis cukraus kiekis gali būti viršsvorio priežastimi, nes su cukrumi gautas energijos perteklius paverčiamas riebalais. Vienas didžiausių ir šiomis dienomis aktualiausių pliusų yra tas, kad cukraus ‘badas‘ gali numarinti vėžines ląsteles, kadangi būtent juo ląstelės ir maitinasi. Tačiau norint mažinti suvartojamo cukraus kiekį reikia labai stipriai pasistengti, kadangi cukraus yra beveik visuose produktuose. Pradedant duona ir baigiant, mano jau minėtais, varškės sūreliais. Būtent todėl ir nusprendžiau išmėginti naminius varškės sūrelius. 
Dauguma receptų internete reikalauja į sūrelių masę ‘prikrauti‘ sviesto, kuris, kaip žinome, taip pat nėra pats sveikiausias pasirinkimas. Todėl ir ieškome sveikesnių alternatyvų :)






INGREDIENTAI:

360g liesos 0,5% varškės
40g žemuogių
2a.š želatinos
15g gervuogių
2a.š. rudo cukraus


GAMINIMAS:

Varškę pertrinkite per sietelį, kad būtų puri. Išmirkykite želatiną vandenyje, pakaitinkite kol ištirps, leiskite atvėsti. Kavamale sumalkite cukrų ir sutrinkite jį su gervuogėmis. Į varškę supilkite atvėsusią želatiną, trintas gervuoges ir mikseriu viską išplakite. Tuomet šaukštu įmaišykite žemuoges. Dėkite į šaldytuvą, kad šiek tiek sustingtų (apie 20-30min.) Atšalusią masę dėkite ant maistinės plėvelės ir formuokite ‘dešrą‘. Tvirtai susukite ir porai valandų dėkite į šaldytuvą. Išėmę pjaustykite sūrelius maždaug 3-5cm juostelėmis, nuimkite plėvelę. Patiketi galite aplieję gervuogių ir cukraus sirupu ar šokoladu. Skanaus! :) 

P.S. 100g šios masės yra tik 98kcal ;) 





2 komentarai: