2015-07-23

Stirnienos užtepėlė


Reikia valgyti tam, kad gyventum, bet ne gyventi tam, kad valgytum. Kone kaskart, dėdama kąsnį į burną, prisimenu šiuos Cicerono, daugiau kaip prieš 2tūkst.metų, pasakytus žodžius. Dažnas galvoja, kad sveikas maistas skanus būti, na tiesiog-negali. Patikėkite-pasitelkus šiek tiek išradingumo bei fantazijos virtuvėje pasklinda sveiko bei skanaus maisto maloniausi kvapai.
Šį kartą pietums-stirnienos užtepėlė. Kodėl būtent stirnienos? Šnekant apie pačią mėsos maistinę bei energinę vertę, ši mėsa pralenkia daugumą kitų. Palyginkim su sveikai besimaitinančių žmonių labiausiai pamėgtomis vištieną ir kalakutieną.


kalorijos
angliavandeniai
baltymai
riebalai
Stirniena
100
0
21.8
1.4
Vištiena
152
0
29.4
2.9
Kalakutiena
107
0
23
1.4


Kuo gi žvėriena pranašesnė bendrais faktoriais?


  • Žvėriena (ypač stirniena) nesukelia alergijos (dėl savo natūralių savybių žvėriena daug rečiau nei naminių gyvūnų mėsa sukelia alergines reakcijas);
  • Gausu natūralių vitaminų ir mineralų (100g žvėrienos yra beveik 100% vitamino B12 paros normos, gausu geležies (kraujas), cinko (imuninė sistema));
  • Antioksidantų šaltinis (žvėrienoje gausu antioksidacinėmis savybėmis pasižyminčių C bei E vitaminų; taip pat mažina Alzhaimerio, širdies ligų bei vėžio riziką);
  • Tai mėsa „be streso“ (kadangi laukiniai gyvūnai medžiojami jiems įprastoje aplinkoje, nevykstą stresą skatinantys biocheminiai procesai, kurie prastina mėsos kokybę);
  • Liesesnė mėsa (laukinių gyvūnų mitybos racionas bei aktyvumas yra žymiai turtingesnis nei naminių gyvūnų; žvėrienoje yra tik 1/7 naminių gyvūnų mėsai būdingo riebalų kiekio bei trečdaliu mažiau cholesterolio; liesesnė mėsa padeda išvengti nutukimo, kraujotakos susirgimų, sumažina infarkto bei diabeto tikimybę);
  • Mėsa ekologiškesnė (Lietuvoje gauti pramoniniu būdu auginamos ekologiškos mėsos,ko gero, neįmanoma, tuo tarpu žvėrių, augančių miške, mėsa-kur kas ekologiškesnė).


INGREDIENTAI:

  • 250g stirnienos
  • 1 vidutinio dydžio morka
  • gerai sunokęs avokadas
  • keletas svogūnų laiškų
  • sojų padažas
  • prieskoniai (lauro lapai, mairūnas, raudonėliai, rozmarinas, saldžioji paprika, pipirai, himalajų druska)
  • 5 v.š. pomidorų pastos

GAMINIMAS:
            Su visais prieskoniais išverdame stirnieną. Dedame į blenderį stirnieną, morką, avokadą, svogūnų laiškus, sojų padažą, pomidorų pastą, įberiam šiek tiek piprų. Viską susmulkinam. Labai skanu su grikių, ryžių ar avižų paplotėliais :)   100g šios užtepėlės yra vos 115kcal. Skanaus :)




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą